Řešíte problémy spojené s vlhkým zdivem? Trápí vás plísně a kapky vody na stěnách? Zkusili jste už všechno, ale pořád nic nepomáhá? Obraťte se na nás. Provádíme profesionální izolaci a sanaci vlhkého zdiva na klíč.

 

Plísně způsobují zápal plic

Plísně v bytě nebo rodinném domě představují pro naše zdraví velké riziko. Málokdo si toB}* ale uvědomuje. Plísně, které vdechujeme do plic, mohou způsobit infekci, někdy dokonce zápal plic. Velké riziko představují také pro astmatiky, u nichž mohou vyvolat astmatický záchvat. Plísně ovšem nedělají dobře ani dětem, starším lidem, kuřákům, kardiakům nebo diabetikům.

Proč plísně vznikají?

Mezi hlavní příčiny vzniku plísní patří především kondenzace vody na stěnách. Ta je způsobena nedostatečnou tepelnou izolací stěny, přítomností tepelného mostu a v kombinaci s plastovými okny se dům či byt stává téměř naprosto neprodyšným. Někdy se voda na stěnách sráží také proto, že máme v bytě či domě nadměrnou vlhkost vzduchu, například ve chvíli, kdy třeba smažíme v kuchyni a nevětráme.

 

Chybí hydroizolace

Dalším možným původcem problémů u starších domů může být to, že nemají hydroizolaci spodní stavby proti vodě a zemní vlhkosti. Na základě toho pak voda do zdí vniká velmi snadno a rychle. Tento proces nazýváme vzlínáním a během něj voda stoupá až do několika metrů a ničí zdi.

 

Znáte pojem hygroskopická vlhkost? Zeď i omítka obsahují určité množství hygroskopické soli, tedy soli ve zdi, a zároveň i cizí sůl. Jakmile na ni začne působit vlhkost, ze zdiva se začne vymývat. Přestože může být zdivo suché, někdy se může nátěr jevit jako vlhký, tedy hygroskopický.

 

Dešťová voda také způsobuje vlhkost

Někdy problém spočívá i v samotné dešťové vodě, která do zdi proniká přes trhliny ve fasádě nebo se vsakuje do omítky, která propouští vlhkost. Pokud dešťová voda způsobuje vlhkost, poznáte to většinou tak, že na soklové oblasti najdete zelené mapy.
Chemické injektáže

Rychlá a účinná metoda

Plísní a vlhkosti se zbavíte jedině izolací a sanací vlhkého zdiva. Provádíme takzvané utěsňující injektáže a hydrofobizující a utěsňující injektáže.

Utěsňující injektáž zajistí vnitřní vodoodpudivost. Je to metoda velmi jednoduchá, rychlá a šetrná ke stavbám. V rámci této metody používáme jednosložkovou nebo dvousložkovou polyuretanovou pryskyřici nebo akrylátový gel.

V rámci polyuretanové injektáže provádíme takové práce, které zamezí lokálním průsakům vody skrz zdivo nebo konstrukci.

 

Pro všechny typy zdiva

Hydrofobizující a utěsňující injektáže se používají především tehdy, když voda proniká do zdí kvůli tomu, že chybí nebo je porušená izolace. Chemická injektáž patří mezi sanační metodu, která má za cíl zabránit proniknutí vody do stavebních konstrukcí. Tato forma injektáže zdivo hydrofobizuje, to znamená, že zvýší smáčecí úhel pro vodu, a z části také utěsňuje. Je vhodná  pro téměř všechny typy zdiva, cihelné, kamenné i smíšené.

 

Jak fungují sanační omítky?

Nejúčinnější prevenci proti plísním a vlhkosti představují sanační omítky. Jsou vyráběny ze suché maltové směsi a disponují vysokou pórovitostí a propustností, zároveň je ale snížena její kapilární nasákavost, to znamená, že voda hůře proniká do vnitřní struktury omítky.

Jaké podmínky musí sanační omítka splňovat?

  • dostatečná odolnost proti působení stavebně škodlivých solí
  • paropropustnost (nesmí ve zdivu uzavírat vlhkost)
  • schopnost odvádět z povrchu kondenzovanou vlhkost
  • tepelně izolační vlastnosti
  • mrazuvzdornost

Aplikace sanační omítky

Poté, co provedeme izolaci zdiva proti pronikání vlhkosti, která řeší příčiny plísní a vlhkosti, následuje aplikace sanační omítky. Ta eliminuje následky způsobené nadměrnou vlhkostí. Poškozené povrchy oklepeme a nahradíme sanačními úpravami.

 

Izolace společně v kombinaci se sanační omítkou zaručuje dlouhou životnost i u velmi vlhkých zdí. Pokud bychom ale aplikovali pouze sanační omítku, její životnost bude velmi krátká.

 

Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat. Provedeme vlhkostní průzkum zdiva a nabídneme vám nejvhodnější řešení.