Příčiny vlhkosti mohou být různorodé a může jich být klidně i několik najednou. Řešit vlhkost zdiva rozhodně není nic příjemného a rádi bychom se tomuto poměrně častému problému vyvarovali. Pojďme se společně podívat na tři nejčastější příčiny vlhkosti.

Kondenzace vody na povrchu zdí

Po dosažení rosného bodu vodních par nastává kondenzace vody na povrchu. Nejčastěji k tomu dochází tehdy, kdy je nedostatečná tepelná izolace stěn, další příčinou může být přítomnost tepelného mostu. Zkondenzovaná voda na stěnách vytváří ideální podmínky pro vznik plísní.

Chemické injektáže

Pronikání dešťové vody

Za vlhkostí zdiva může stát i dešťová voda, která nějakým způsobem proniká do zdi. Na vině mohou být nejen trhliny vzniklé ve stěně, ale také nasakování do špatně provedené omítky domu. Problém není jen déšť jako takový, ale také dešťová voda, která se odráží od okolí.

Stoupání vlhkosti od země

Možná je ve vašem případě na vině vzlínání vody ze země. Tento problém bývá nejčastěji u starých budov, které nemají dostatečně dobrou hydroizolaci spodní stavby proti vodě, v některých případech dokonce nemají vůbec žádnou. Pak je velmi snadné, aby došlo ke vzniku vlhkosti, kdy voda do zdí začne stoupat poměrně snadno.

Jak si s vlhkostí poradit?

Existuje celá řada metod, které radí, jak se zbavit vlhkosti. Jednou z možností je pozvat si odborníky a nechat problém vyřešit je, protože mají více zkušeností a přesně dokážou odhalit příčinu i správný postup nápravy škod.

Mnohdy je lepší obrátit se na profesionály hned, než se snažit hledat problém tzv. na vlastní triko. Často se tím jen prodlužuje doba, po kterou problém trvá a vlhkost zdiva tak může napáchat mnohem větší škody.