Sanační omítka se používá v případě, že máte vlhké zdivo. Vlhkost by totiž mohla způsobit nevratné poškození nejen omítky, ale také celé zdi. Vlhkost podněcuje vznik plísní a samozřejmě také nevzhledných vlhkých map. Je zřejmé, že sanační omítka však není samospásné řešení vlhké zdi. Nejprve je samozřejmě nutné zavolat si odborníky, najít příčinu vlhnutí a tu vyřešit.

Chemické injektáže

Co to je sanační omítka?

Sanační omítka je speciální druh omítky určený pro budovy se zvýšenou vlhkostí. Její struktura totiž umožňuje vlhkosti, aby se přirozeně odpařovala. Díky tomu na povrchu omítky nevznikají žádné vlhké mapy. Póry speciální sanační omítky jsou několikrát větší než póry klasické omítky. To zaručuje dostatečnou prodyšnost materiálu.

Přesto, že má sanační omítka samozřejmě výhody oproti běžné omítce, je třeba vědět, že neodstraňuje příčinu vlhkosti. Sanační omítky se většinou používají proto, aby došlo k vysoušení zdiva po provedení hydroizolace. Pokud jste si tedy mysleli, že s vlhkostí zatočíte zkrátka tím, že aplikujete sanační omítku, jste na omylu. V případě, že se do stěny bude i nadále dostávat voda s rozpuštěnými solemi, dojde po nějakém čase k ucpání pórů a omítka se stane nefunkční.

Vlhké zdivo je samozřejmě nutné sanovat

Jestliže máte potíže s vlhnutím zdiva, je ideální se rozhodnout pro některou sanační metodu. Mezi ně patří například chemické injektáže. Jde o sofistikovanou metodu sanace, kdy se do zdi v jedné linii navrtají otvory asi po 15 centimetrech a ty se následně vyplní silikonovou emulzí, případně akrylátovým gelem nebo polyuretanovou pryskyřicí. Tyto materiály po svém zaschnutí vytvoří v omítce celistvou hydrofóbní vrstvu.

Jak aplikovat sanační omítku

Pokud již máte samotnou sanaci vyřešenou a do zdi se nemůže dostávat další vodu, je na řadě sanační omítka. Tedy postupně. Nejprve je vhodné odstranit ze zdí původní poškozenou omítku. A to nejen na poškozeném místě, ale ideálně ještě asi metr okolo zasaženého místa. Poté se pusťte do čištění spár na původním zdivu. A to alespoň do hloubky dvou centimetrů. Následně spáry obnovte. Ideální je, pokud nové spáry uděláte pomocí sanačních výplní, případně je však možné udělat klasické spáry.

 

Následně na očištěnou stěnu naneste penetraci a nechte ji pořádně vyschnout. Ideální je počkat asi jeden den a pak teprve s pracemi pokračovat. Následně už můžete aplikovat první vrtstvu sanační omítky. Celkem se tato omítka může skládat až ze tří vrstev. Omítku můžete nanášet klasicky ručně, ale lze ji také aplikovat strojově. To se však vyplatí spíše u velkých ploch.

 

A jak připravit omítkovou směs? To nelze obecně říci zcela jednoznačně. Vždy je nutné řídit se technologickým postupem, který udává výrobce na obalu. Vždy je tedy nutné přečíst si podrobně návod. Jedno je však jasné vždy. Povrch se sanační omítkou nesmíte nikdy ošetřovat akrylátovou barvou.

Jaké je složení sanační omítky

Je důležité, aby sanační omítka rychle vyschla a ztvrdla. Jako pojivo proto musí být použitý hydraulický materiál jako je portlandský cement nebo hydraulické vápno. Vzhledem k pórovitosti se pak přidává také pemza nebo například perlit.

Jakou mají sanační omítky životnost?

Sanační omítka zabraňuje rozpuštěným solím vytvářet na povrchu neestetické mapy. Ionty soli se usazují v pórech omítky a nestihnou se dostat na povrch. Po určité době se však mohou tyto póry zcela ucpat. Tím omítka ztratí své původní vlastnosti a je třeba ji obnovit. Nikdy však nelze s jistotou říci, kdy k tomu dojde. Stát se to totiž může během několika měsíců, ale může to trvat také řadu let.

 

Záleží na několika faktorech. A to zejména na míře zasolení původní zdi a také na kvalitě použitého materiálu. A samozřejmě na tom, zda jste opravdu odstranili příčinu vašeho problému.

Co byste měli vědět o sanační omítce:

  • Sanační omítka se dá používat jen lokálně.
  • Je vhodná i l celoplošnému použití.
  • Některé sanační omítky jsou vhodné i do exteriéru.
  • Sanační omítky se obvykle skládají z dolomitového vápence a různých poměrů cementu.
  • Sanační omítka dokáže zabránit návratu vlhkosti.
  • Sanační omítka propouští vodu a ta se v ní dále nehromadí.
  • Omítka je hydrofobní a nenasákavá.
  • Sanační omítky jsou snadno zpracovatelné.

 

Tip na závěr

Máte problémy s plísní na zdech? Rozrůstá se a vy s vlhkostí nemůžete zatočit? Obraťte se na nás. Odborné řešení je vždy efektivnější než drahé nátěry nebo spreje, které opravdový problém jen skryjí, ale samy o sobě nikdy nevyřeší.