Vlhké stěny jsou většinou způsobeny nedostatečnou izolací nebo poškozenou hydroizolací. Když už se ale s vlhkostí a plísněmi potýkáte, je zapotřebí zjednat okamžitou nápravu. Kontaktujte nás a naši profesionálové provedou nezbytné úpravy, díky kterým už s plísněmi bojovat nebudete.

 

Zabraňte energetickým ztrátám

Vlhkost se do zdiva dostává formou kapilární vzlínající vlhkosti. To laicky znamená, že zdivo není chráněno žádnou vrstvou, bariérou, která by ji ochránila před vlhkostí. Vlhké stěny a plísně nezpůsobují jen zdravotní problémy, ale také zapříčiňují teplotní a energetické ztráty.

Chemické injektáže

Co představuje chemická injektáž?

Vlhkosti můžete zabránit zejména pomocí sanace, v rámci níž se provádí i takzvaná injektáž, buď utěsňující nebo hydrofobizující a utěsňující. Chemická injektáž zdiva má za cíl rovnoměrně a kompaktně vyplnit kapilární póry a to pomocí injektážní hmoty.

 

Levná a účinná metoda

Aby se plíseň do domu či bytu nevrátila, musíme postupovat odborně a odstranit příčiny problému. Důležité je také použití vhodných a osvědčených materiálů. Chemická injektáž dřeva představuje velmi účinnou a zároveň relativně levnou metodu odstranění vlhkosti a plísní. Má i mnoho dalších výhod:

  • aplikace je velmi rychlá a jednoduchá
  • v žádném případě nenarušuje statiku domu
  • je šetrná ke stavebním konstrukcím
  • je co se týče použití velmi variabilní, injektáž lze provádět i na špatně dostupných místech
  • lze ji použít na všechny druhy stavebních materiálů

 

Důležitou roli hraje i sanační omítka

Jakmile se provedena injektáž, představuje důležitou prevenci proti vlhkosti také sanační omítka. Jde o materiál, který je vyrobený ze suché maltové směsi. Omítky jsou vysoce pórovité a propustné pro vodní páry. Zároveň je u tohoto druhu omítky snížena kapilární savost, to znamená, že voda do omítky téměř nepronikne.

 

Sanační omítky jsou odolné proti stavebně škodlivým solím, jsou paropropustné, odvádějí ze svého povrchu kondenzovanou vlhkost, také mají dobré tepelně izolační vlastnosti. V případě soklových a venkovních omítek také splňují veškeré požadavky na mrazuvzdornost.

 

Jak poznáte, že máte vlhké zdi?

Často se provádí takzvaný vlhkostní průzkum, který poskytuje základní informace o vlhkosti objektu a rovněž také o míře zasolení zdiva. Jestliže si s čímkoliv nevíte rady, obraťte se na nás. Se vším vám poradíme a pomůžeme. Náš odborník provede kvalitní vlhkostní průzkum a následně podle toho naplánuje sanační návrh. Ten zahrnuje nejenom řešení následků, ale také odstranění příčiny vlhkosti a plísní. Sanační metody společně se sanačními omítkami proto představují ideální ochranu proti vlhkosti. Navíc ochrání vaše zdi na mnoho let.

Jak probíhá renovace vlhkých zdí krok za krokem:

  1. Omítku nejprve odstraníme do výšky 80 až 100 cm nad viditelnou hranici vlhkosti.
  2. Omítku musíme ihned z prostoru odstranit, aby se vlhkost či plíseň nerozšířila.
  3. Spáry vyškrábeme do hloubky až 2 cm a zdivo očistíme kartáčkem či vzduchovým proudem.
  4. Nerovnosti se vyrovnají buď podkladní nebo sanační omítkou. Do té se pak vkládají úlomky propustného materiálu, například z cihlových tašek a cihel. Zeď ovšem můžeme vyrovnat také dozděním na vápenocementovou maltu.
  5. Aplikace probíhá postřikem na 50 % plochy. Jakmile je postřik aplikován, přichází na řadu realizace sanační omítky.
  6. Ta se provádí minimálně po jednom dni. Jakmile sanační omítku nahazujeme za větrných a teplých dní, je zapotřebí dát si pozor, aby nedocházelo k příliš rychlému vysychání.
  7. Sanační omítku nanášíme ve vrstvě 20 mm nebo může mít i několik vrstev. Omítku ukončujeme 2 cm nad terénem.
  8. Jakmile omítka vyschne, zahladí se nátěrovým podkladem, který je 3 – 4 mm silný.

 

Aby byla zachována funkčnost sanačních omítek, je možné na jejich povrch používat pouze silikátové, silikonové a minerální materiály bez penetrace. Před nanesením ovšem musí být sanační omítka plně vyschlá a vytvrdlá.

 

Nevíte-li si s čímkoliv rady a potřebujete odbornou radu, kontaktujte nás. Rádi vám ve všem vyjdeme vstříc.