Vzlínající vlhkost je nešvar, který trápí zejména starší nemovitosti. Pokud si nejste jisti, zda poznáte právě tento typ vlhkosti vězte, že typickým znakem vzlínající vlhkosti je opadaná omítka. A to v pásu u země. Že jste to již viděli? Není divu, vzlínající vlhkost je často viditelná na starých domech v centrech měst. Někdy se nemusí loupat přímo omítka, ale třeba jen vrchní vrstva. Tedy barva.

 

Kromě padání omítky je typickým znakem vzlínající vlhkosti také solný výkvět. Je to stav, kdy na povrch stěny leze sůl. Opravdu to vypadá, jako by na domě něco vykvetlo. Z těchto květů však nikdo nikdy nemá radost. Vzlínající vlhkost samozřejmě stoupá ze spodu nahoru. Právě od toho, že stoupá vzhůru je také pojmenovaná.

Chemické injektáže

Zdravotní rizika související se vzlínající vlhkostí

Vlhké prostředí nikdy není zdravé. To je jasné. Vzlínající vlhkost však není na první pohled tak nebezpečná jako jiné typy vlhkosti. Zdravotní potíže totiž způsobuje nepřímo. Voda vzlínající ze zdí se dostane do omítek a odtud se odpařuje do vzduchu. Tím se zvýší vzdušná vlhkost a sráží se na studených částech zdí. Na těchto místech se pak daří plísním.

 

Pro naše zdraví jsou rizikové právě tyto plísně. A samozřejmě také spory těchto plísní. To jsou totiž rozmnožovací útvary plísni, které při dopadu na vlhký povrch začnou klíčit. Vdechování plísní je zdraví škodlivé. A jaké jsou důsledky vdechování plísní v domácnosti? V první řadě může jít o častější onemocnění a horší léčení z infekčních onemocnění. Objevit se mohou také kožní potíže nebo astma.

 

Nejprve si vlhkost změřte

Než se rozhodnete, co budete dělat, je třeba vlhkost změřit. A měřit byste měli i nadále. Například vždy po třech měsících. Je jasné, že na nulu se nikdy nedostanete. To ani není žádoucí. Cílem je dostat se na přirozenou vlhkost zdiva.

 

A ještě jedna dobrá rada. Předtím, než se rozhodnete pro některou z metod odstranění vzlínající vlhkosti byste měli vědět příčinu vlhkosti. Právě ta totiž rozhoduje o tom, jaká metoda bude právě pro váš dům nejlepším řešením. Ideální je tedy pozvat si odborníky, nechat změřit vlhkost a dozvědět se příčinu potíží. Potom se dohodnout na ideálním řešení.

 

Jak si poradit se vzlínající vlhkostí?

Existuje několik možností, jak se zbavit vzlínající vlhkosti. Každá z nich má své klady a samozřejmě také zápory. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé metody.

 

Podřezání zdí a narážení plechů

V případě, že je podřezávání dobu opravdu kvalitně a odborně provedené, vytvoří pevnou překážku pro vzlínání vlhkosti. Vždy musíte počítat s tím, že při podřezávání není možné dům obývat. Je nutné budovu opustit. Pokud podřezání domu není provedené odborně a podle všech potřebných pravidel, může voda stále vzlínat nahoru. Bohužel také hrozí riziko statických poruch nebo nutnost udělat znovu obklady a fasádu. V poslední době rostou ceny. Podřezávání byste v žádném případě neměli dělat svépomocí. Vždy je ideální se obrátit na odborníky, kteří mají s touto prací bohaté zkušenosti.

 

Chemická injektáž neboli clona

Jde o velmi kvalitní metodu, která dokáže vytvořit pevnou překážku pro vzlínání vlhkosti. Je však nutné, aby byla opravdu dobře provedena. V případě, že chemická clona nebude provedena důkladně, může voda stále vzlínat nahoru skrz netěsnosti. Je třeba si uvědomit, že o úspěchu této metody rozhoduje nejslabší místo celé injektáže. Při této metodě je určité riziko, že popraskají zdi a některé detaily jsou vždy těžko proveditelné. Také při chemické injektáži je třeba počítat s tím, že budete muset obnovit fasádu nebo obložení. Chemická injektáž vás také donutí opustit nemovitost.

 

Přístrojové řešení

V tomto případě nemusíte kopat do celého domu a při použití správné technologie bude dům po nějaké době zcela bez vzlínající vlhkosti. V případě, že zvolíte správnou technologii bude navíc odstranění potíží trvalé. Skvělé je, že v tomto případě jde o rychlou instalaci s minimálním omezením provozu.

 

Samozřejmě je důležité vybrat opravdu kvalitní přístrojové řešení. Dejte při výběru pozor na to, co je garantované a nevěřte všemu, co vám naslibují obchodní zástupci. Opravdu si dejte pozor, protože některé firmy hovoří jen o snížení vlhkosti, nikoli o odstranění. A to je opravdu velký rozdíl. Vzhledem k ceně je dobré se nejprve kvalitně informovat.

Sanační omítky

V první řadě je třeba říci, že sanační omítky nejsou skutečným řešením vzlínající vlhkosti. Použity by měly být až po vyřešení potíží. S novou sanační omítkou však vznikne pocit, že problém je zažehnaný. Na povrchu totiž nějakou dobu nebude vidět sůl. Vy tak nějaký čas nepoznáte, že je zeď mokrá. Sanační omítky mohdy lákají z toho důvodu, že jde o levné řešení. Není divu, protože je to právě jen součást opravdového řešení potíží. Plusem sanační omítky je to, že nezasahuje do statiky domu. Nicméně ještě jednou opakujeme, že sanační omítka by se měla použít právě například po dokončené injektáži nebo po podřezání domu.

 

Proč tomu tak je? Voda se přes sanační omítku i nadále odpařuje do vzduchu, a to samozřejmě i v místnosti. Tím se dále zvyšuje vzdušná vlhkost a to může opětovně vyústit v tvorbu plísní. Pozorovat můžete také rosení oken. Navíc se do pórů speciální omítky i nadále usazují soli. Jakmile se póry omítky zaplní, sůl opět vykvete na povrch. Zdi tak po několika letech budou zase ošklivé a barva se sloupe.