Také pomalu ukládáte svou chatu nebo chalupu k zimnímu spánku? Rekreační objekty čeká několik měsíců, kdy se v nich netopí ani nevětrá. Plísně tak získávají ideální prostředí pro množení. Riziko vlhkosti je u chat a chalup větší také z důvodu stáří budov, které jsou náchylnější k poruchám. Navíc jsou často rekreační budovy u vody nebo na horách, tedy v místech s náročným klimatem. Pohromě však můžete včas předejít.

Chemické injektáže

Zkontrolujte prostory za nábytkem

Při zazimování chalupy zkontrolujte prostory za postelemi, skříněmi i dalším nábytkem. Podívejte se, zda nejsou na zdi mokré mapy. Pokud je objevíte, odsuňte nábytek od zdi a nechte ji vyschnout. Pokud budete po vyschnutí nábytek vracet, nechte raději mezi stěnou a nábytkem větší mezeru. Díky tomu budou moci zdi dýchat.

 

Koukněte se do okapů i na střechu

Před zimou je důležité zkontrolovat také okapy a střechu. Je opravdu veškerá dešťová voda odvedena pryč od domu nebo stéká po zdech? Jsou okapy čisté? Není v nich zapadané listí? Nejsou děravé? Pokud narazíte na nějaký problém, je třeba ho co nejrychleji odstranit.

Přemýšlejte nad pomocníky

Každodenní potíže s vlhkostí může i na chalupě nebo chatě pomoci vyřešit pohlcovač vlhkosti. Dobré je, že existují přístroje, které nepotřebují elektřinu. Můžete je tak bezpečně nechat bez dozoru a vlhkost budete mít pod kontrolou. Pohlcovač vlhkosti můžete postavit na okno. Tableta by měla vydržet až dva měsíce. Vybrat si můžete dokonce takové tablety, které nejen pohltí vlhkost a zatuchlinu, ale navíc také prostor provoní vybranou vůní.

 

Dražším řešením je pak zabudování solárního větrání. To se aktivuje každý den, kdy je slunečno. Musíte však počítat s tím, že jde o náročnější řešení. Systém je potřeba nainstalovat a zabudovat. Díky tomu pak bude vhánět ohřátý vzduch do interiéru a vytlačovat vlhkost ven.

Co, když to stačit nebude

Pochopitelně se může stát, že přes veškerou snahu plíseň vyhraje. Tedy alespoň na nějakou dobu. Pak je důležité se zamyslet nad tím, kudy se vlhkost do domu dostává. Je třeba pátrat po důvodech vlhkosti. Nejběžnějším důvodem je děravá střecha. Někdy si defektu všimneme brzy, pokud je však vadná krytina nad pozednicí, odhaluje se problém hůře. Problematické bývají také rovné střechy. Jejich oprava bývá náročnější a komplikovanější.

 

Vlhkost však může mít příčinu také na druhé straně. Tedy v zemi. Pokud prosakuje voda ze země, znamená to, že v domě chybí hydroizolace. Nebo je poškozená. V takovém případě je třeba radikálnější zásah. Pravděpodobně budete muset přistoupit k podřezávání domu. Ano, je to náročné. Technicky i finančně. Existují také další technické metody sanace zdiva. Případně jsou vám k dispozici také chemické injektáže nebo elektrofyzikální metody.

 

Chemické injektáže zajišťují vytvoření hydroizolace pomocí aktivní látky, která se dává do otvorů vyvrtaných ve zdi. Obvykle se využívá tlaková injektáž nebo beztlaková injektáž. Při elektrofyzikálních metodách nedochází k radikálnímu zásahu do konstrukcí domu, ale u některého zdiva se nedají použít.

 

Není to bohužel tak, že byste si sami mohli zvolit metodu, která je podle vás nejpřijatelnější. Jestliže se chcete vyhnout problémům spojeným s volbou nevhodné metody, je vhodné provést nejprve stavebně technický průzkum objektu. Při něm je nutné soustředit se na posouzení technického stavu konstrukcí, průzkum podzemního a nadzemního zdiva a stanovení výše vlhkosti, chemickou analýzu podzemní vody a posouzení základových poměrů stavby. Správně tušíte, že ke stanovení vhodné sanační metody je třeba odborníků.

 

Možná jste někde četli, že stačí jen zbavit dům vlhkého zdiva a udělat novou sanační omítku. To však není pravda. Sanační omítka je sice vhodným řešením, ale jde jen o doplňkové opatření. Nejde o metodu, který by odstranila příčinu vlhkosti. Ano, může se zdát, že to funguje. Po pár letech se však ucpou póry sanační omítky a vlhkost se na povrchu objeví znovu. Pokud tedy máte potíže s vlhkostí domu, obraťte se raději na odborníky a vyřešte problém od základu.