Máte problém s odvětráváním sklepa? Někdy je fuška zajistit, aby do sklepa proudil dostatek čerstvého vzduchu. Hodně záleží i na tom, kde se sklep nachází a v jaké je poloze směrem k terénu. Máte-li například sklepní místnost v domě částečně zahloubenou do země, pak na sklep působí vlhko ze všech stran. Jak si s odvětráváním sklepa poradit?

Proč je potřeba cirkulace vzduchu ve sklepě?

Asi všichni si umíme vybavit onen typický zatuchlý pach, který nás udeří do nosu pokaždé, kdy vstoupíme do sklepních prostor. Určitý zatuchlý odér je samozřejmostí, ale zajistit odvětrávání sklepa je důležité také pro jeho využitelnost. Zachovat zde přiměřenou vlhkost je zkrátka nutnost. Jenže jak na to?

Chemické injektáže

Pod 50 je to v pořádku, nad 80 už je to problém

Ne, teď nemluvíme o věku, ale o vlhkosti. Vlhkosti ve sklepě. Pohybuje-li se do 50 %, pak je vše víceméně v pořádku. Vlhkost nad 80 % už je ale vážný problém, který si vyžaduje okamžité řešení. Potíž je to nejen z hlediska vysokého rizika vzniku plísní (a nepříjemného zápachu), ale může se dostat ještě dál a zasáhnout základy. A to už by byl malér.

Najděte příčinu vlhkosti, pak ji řešte

Máte-li nepřiměřeně vlhký sklep, jako první musíte zjistit, odkud se vlhkost bere. Najděte příčinu a začněte ji řešit. Pozornost věnujte na zdroje netěsností, které by mohly být důvodem, proč je ve sklepě vlhko, nebo proč sem dokonce zatéká.

Důležité je také zhodnotit, jaká ta vlhkost ve vašem sklepě vlastně je. Lepí se na vnější zdi? Tady by mohla být na vině nějaká vnější příčina. Nebo se naopak drží u stropu? Tehdy popřemýšlejte nad izolací podlahy v domě, je-li s ní vše v pořádku.